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Serious Persistent Mental Illness (SPMI) Termination  

Frequently Asked Questions  

Q1: When do I send a 30-day letter to the member?  
A1: A 30-day letter is to be sent once the SMI Termination is approved by Acentra Health 
  
Q2: I’ve already sent the 30-day letter to my member, why are you adding another 30 

days to my SMI? 
A2: 30-day letters should not be sent to the member until after the SMI has been 

authorized. The 30 days are added to allow the provider time to send the letter. 
  
Q3: Can a 10-day letter be sent to the Member if they have not been showing up to 

appointments for some time? 
A3: A 30-day letter is required by MaineCare Policy.  Please refer to the MaineCare 

Benefits Manual https://www.maine.gov/sos/cec/rules/10/ch101.htm  
  
Q4: What happens if a member calls and wants to re-engage in services but since 

initial call, Member has not returned call to schedule appointment? Does the 30-
day letter process need to start again? 

A4: The provider should have a conversation with the Member around this issue and 
document it in the progress notes. If this continues to be an issue and the provider can 
show documentation that they have discussed the need to engage in services or 
Member will be discharged, the SMI Termination request can be submitted. The 
provider should support the Member in referrals to other services during the 30-day 
period should the Member want to be referred elsewhere.  

  
Q5: I made three (3) outreach attempts to my member. They came in to meet with me 

after the third attempt but no showed for their next appointment. Do I need to 
make three (3) more outreach attempts?  

A5: The provider should have a conversation with the Member around this issue and 
document it in the progress notes. If this continues to be an issue and the provider can 
show documentation that they have discussed the need to engage in services or 
Member will be discharged, the SMI Termination request can be submitted. The 
provider should support the Member in referrals to other services during the 30-day 
period should the Member want to be referred elsewhere.  

  
Q6: A discharge letter was sent due to no contact and a SMI Termination Request 

was entered into Acentra Health. The Member called the agency wanting 
services and was scheduled but the Member no showed the appointment. In the 
meantime, the Member lost MaineCare. How should we proceed? 

A6: If the provider has a contract with Office of Behavioral Health (OBH) and has OBH 
funding available, the Member could continue to be serviced. If the provider does not 
have available OBH funding services, the Member can be connected to an agency 
that does have OBH funding. 
 

Q7: My member is transferring to another service/provider, do I need to send a 30-
day letter? 

http://acentra.com/
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A7: No, 30-day letters are not required for transfers 
  
Q8: My member is transferring to another service within our agency. Do I need to 

submit a SMI Termination? 
A8: No, a termination is not required when transferring the Member to another service 

within your own agency.   
  
Q9: Is a SMI Termination required when the Member is transitioning from CI to BHH 

or BHH to CI with another agency? 
A9: No.  
  
Q10: My member is transferring to another agency for the same service. Do I need to 

submit a SMI Termination? 
A10: If the member is transitioning to another agency for the same service and there will be 

no gaps in service deliver from one agency to the next, no SMI Termination needs to 
be submitted. 

  
Q11: My member is transferring to another agency for a different service. Do I need to 

submit a SMI Termination? 
A11: Yes, a SMI Termination is required in this instance. 
  
Q12: Do I need to submit a SMI termination request for Section 65 Substance Use 

Outpatient Therapy? 
A12: No. Substance Use Outpatient Therapy does not fall under the Consent Decree and 

therefore a SMI Termination is not required. 
  
Q13: Do I need to submit an SMI Termination for DLS or Skills Development services? 
A13: No, DLS and Skills Development does not require an SMI Termination to be 

submitted. 
  
Q14: Can we call Acentra Health with our Member to have cases ended?  
A14: No. If you are the provider the Member has had services with, you are required to 

complete an SMI Termination even if the Member would like services with another 
provider. 

  
Q15: For CI ONLY: Do I need to submit a termination if my member was open for 30 

days or less. 
A15: Any CI request that is open for 30 days or less does NOT require an SMI Termination. 

Any CI request this is open for 31 or more days, DOES require a SMIT Termination. 
  
Q16: What do we do if a member wants to re-engage but the CSR has already been 

discharged? 
A16: The provider or Member can call Acentra Health and if it’s still within the 30 days since 

we approved the SMI Termination, we will change the status from authorized to denied 
noting the Member wishes to re-engage in services and we will remove the discharge 
on the CSR. If it is after the 30 days, the provider can simply enter a new request for 
services. 
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Q17: Acentra Health has added 30 days to my SMI request, but my CSR has ended. 
Should I submit a new CSR to match the end date of the SMI? 

A17: No. 
  
Q18: My member is incarcerated; do I need to send them a 30-day letter? 
A18: Yes, the letter should be sent to the last known address. 
  
Q19: My member is homeless and has no phone. Do I need to send them a 30-day 

letter? 
A19: Yes, the letter should be sent to the last known address. 
  
Q20: I made three (3) outreach attempts to my member. They came in to meet with me 

after the third attempt but no showed for their next appointment. Do I need to 
make three (3) more outreach attempts? 

A20: Yes. If the Member has re-engaged, you would be required to make three (3) new 
outreach attempts to re-engage the Member after the Member has indicated interest in 
continuing services. If this continued to be an issue of the Member re-engaging for one 
appointment, then no-showing m and is difficult to contact after, the provider can show 
documentation of their outreach attempts and that they have discussed the need to 
engage in services or the Member will be discharged, and a new SMI Termination can 
be submitted. 

  
Q21: The member called in to end service. Do I need to enter a SMI? 
A21: The provider will still enter a discharge into Atrezzo to capture discharge fields 

collected by DHHS. 
  
Q22: Can a member request immediate termination versus having a 30-day 

transition? 
A22: Office of Behavioral Health has confirmed a member can request immediate 

termination from a service. This should be noted in the SMI request in Atrezzo. 

 

Q23: Do I need to complete a SMI for a member who is deceased?  
A23: Yes. You will need to submit an SMI Termination request in Atrezzo, but you do not 

need to send a letter in this instance.  
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